Skeie Nordsjö Idé & Design

Meny

Hvordan beise terrasse

Terrassen er ofte den delen av boligen som er mest utsatt for vær og vind, og er da den delen som trenger mest omsorg og vedlikehold. Vi viser deg hvordan beise terrassen inkludert det viktige forarbeidet.

Forarbeid

Regn er perfekt vær for vasking av terrasse og utvendige vegger. Da får du hjelp av regnet til selve vasken og du får naturlig avskylling. Vasker du terrassen med Tinova Wood Cleaner og en god vaskekost, kan du oppdage at terrassen ikke trenger å beises i år likevel. Terrassen fremstår nesten som nybeiset når bare skitt, fett og svertesopper skrubbes og skylles bort!

Trinn 1: Vask

Terrassen må være ren, tørr og fast før du begynner å beise. Tidligere behandlet treverk rengjøres med Tinova Wood Cleaner. Nytt impregnert treverk eller terrassegulv skal ligge og tørke i 1 – 2 mnd. og vaskes godt med Tinova Wood Cleaner for å fjerne overskuddssalter.

Grundig rengjøring med Tinova Wood Cleaner fører til at beisen fester godt. Fukt overflaten med vann fra hageslangen for å unngå at Tinova Wood Cleaner tørker i direkte sollys.

Ha på Tinova Wood Cleaner på terrassebordene, og la det virke i ca. 10 minutter. Den kan enten påføres med pensel eller med en vannsprøyte. På denne måten fordeler du såpen og kjemikalier jevnt over hele terrassen.

Husk å bruke gummihansker og vernebriller. Beskytt metall, glass og andre malte overflater. Pass spesielt godt på å beskytte husveggen og blomsterbedene.

Trinn 2: Skrubb

Så er det frem med terrasseskrubben. Terrasseskrubben er en børste med passe hard bust. Denne bør du montere på et forlengerskaft. Da sparer du rygg og armer, rekker over store flater og jobber mye mer effektivt. Arbeid på begrensede flater av gangen, tre terrassebordbredder er nok, og skrubb til all skitt, fett og grønske løsner.

Trinn 3: Skyll

Til slutt er det bare å skylle med vann fra hageslangen. Du vil trolig oppdage at denne metoden er mer effektiv enn bruk av høytrykkspyler, både med og uten roterende terrassevasker. Rikelig vann, såpe og skrubb er dessuten mer skånsomt mot terrassegulvet, materialene flises ikke opp og du får en jevnere overflate som egner seg optimalt for senere påføring av olje, beis eller maling.

Trinn 4: La tørke

Når fuktinnholdet er under 16% kan du påføre beisen. Mål gjerne med en fuktmåler. 

Trinn 5: Beis/olje

Du kan bruke en pensel eller rulle til å beise terrassen. Bruk gjerne et forlengerskaft, så slipper du å stå bøyd eller på kne. Du finner ofte forlangerskaft på samme plass hos din forhandler som terrassebeisen. Velg en rulle som du kan låse.

Før du går i gang med beisingen bør du forviss deg om at det ikke ventes regn eller dugg de nærmeste seks timene.

Når treverket er tørt kan du påføre beisen. Start med endetreet, og bruk gjerne en pensel. Mett endetreet godt med beis minst 3–4 ganger.

Beis 2-3 bord i hele lengden av gangen. Påfør ett strøk med rulle eller pensel og ha rikelig med beis på. For å få et jevnt og pent sluttresultat, anbefaler vi at du fordeler beisen jevnt og unngår doble strøk. Bruker du rulle skal du nå låse rullen og stryk deretter beisen jevnt utover. Mal med pensel i glippen mellom terrassebordene før du går videre til neste 2-3 bord. Penselen kan også settes på forlengerskaftet så slipper du å stå bøyd. Fortsett på samme måte på hele terrassen.

Fjern overskuddsbeisen etter ca. 10-25 minutter med en tørr, lofri klut. La terrassen tørke.

Skal du beise eller olje terrassen?

Tinova UV Super Terrassebeis kan fargesettes i ønsket farge, og beskytter treverket mot solens UV-stråler. Vi kan dra paralleller til solkrem som beskytter huden mot solens UV-stråler. Tinova UV Super Terrassebeis kan brukes upigmentert, men pigmentert gir lengst levetid for terrassen. Produktet beskytter svært godt mot UV-stråler, hvilket betyr at treverket holder seg pent lengre.

En terrasseolje, som Tinova Traditional Allround Oil, er egnet der du ønsker en transparent og vannavvisende behandling for treslag som furu, gran og sedertre. Terrasseoljen kan på samme måte som Tinova UV Super terrassebeis benyttes til terrassegulv og hagemøbler av trykkimpregnert tre o.l. Begge produkter trenger godt inn i underlaget og hindrer fuktinntrengning og oppsprekking. 

Se på terrassen som forlengelse av huset og velg en farge som passer til husfarge og eksteriørdetaljer. De grå fargene er som regel et sikkert valg for hus i Norden.

Handleliste

Malerbøtte 12 liter - 30 cm

Lei av å fylle på maling ofte? Da er malerbøtte noe for deg.

Terrasseskrubb

En god og solid terrasseskrubb som brukes til fjerning av treolje og skitt.

Treskaft universal med gjenger

Treskaft med gjenger og endehandtak.

Lavtrykksprøyte 2 liter

Til påføring av vaskemidler på gulv, vegger og tak, både inne og ute.

Mikrofiberklut gulv

Mikrofiberklut for tørr eller fuktig mopping av gulv.

Pensel Perfect treolje/grunning 75 mm

Skal du olje eller grunne terrassen, kledningen eller utemøblene? Da er Perfect treolje- og grunningspensel det riktige valget