Skeie Nordsjö Idé & Design

Meny

Slik tapetserer du en fondvegg

Alt for mange gruer seg for å tapetsere. Det er det ingen grunn til mener Roar Aune hos Storeys. – Å tapetsere er mye enklere enn du tror: rull på limet, heng opp tapetet, og få ut luften.

Kilde: https://www.ifi.no/slik-tapetserer-du-en-fondvegg.

– Absolutt alle klarer å tapetsere! sier Roar Aune fra Storeys.

Her er noen av hans tips:

1. Forarbeid

Godt forarbeid gjør jobben enklere. Å beregne nok lim og tapet er viktig. Mål derfor opp flatene du skal tapetsere noen dager i forveien. Ta med deg denne informasjonen til en fargehandel slik de kan hjelpe deg med å finne riktig mengde lim og nok tapet.

Bruk vater eller laser og mål opp en rett linje. Det er viktig den første lengden med tapet blir rett. Start i det hjørne som er minst synlig når du kommer inn i rommet. Vil du sentrere motivet kan du velge å starte på midten av veggen. Mål opp og se hva som funker best for din vegg og det tapet du har valgt.

Skru av dekslene på lysbrytere og stikkontakter, og slå helst av strømmen også.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VERKTØY: Dette verktøyet anbefaler Roar Aune du har klart når du skal tapetsere.

Verktøy til jobben:

 • Tapetsletter
 • Tapetbørste
 • Tapetkniv
 • Ekstra knivblader
 • Saks
 • Stålsparkel
 • Rulle
 • Forlengerskaft
 • Radiatorpensel
 • Vater/laser
 • Svamp

Tips fra eksperten: Jobb gjerne to og to sammen første gang du tapetserer. Den ene påfører lim og den andre kan henge opp tapetet.

2. Lim:

Ikke vær for gjerrig når du påfører lim, samtidig skal det ikke renne nedover veggen. Bruk en rull, og et forlengerskaft for å gjøre påføringen så enkel som mulig. Bruk en radiatorpensel der du ikke kommer til med rullen, for eksempel i hjørner og rundt stikkontakter og lysbrytere.

– Om du søler litt lim kan du bruke en svamp og rent vann. Dra svampen forsiktig over skjøten der du har sølt limet, sier Aune.

Foto: Chera Westman/ifi.no

LIM: Bruk en rulle som du setter på et forlengerskaft for å gjøre påføringen så enkel som mulig. Bruk en radiatorpensel der du ikke kommer til med rullen.

3. Rull ut tapet

Når du skal tapetsere med en tapet som har mønsterrapport er det lurt å alternere mellom to ruller. Da får du flere lengder fra hver rull.

– Har tapet fiberbakside slipper du å fukte tapetet, da smører du limet direkte på veggen. I tillegg slipper du å kappe lengdene i forkant. Du kan teknisk sett tapetsere rett fra esken og opp på veggen, sier Aune.

– For at tapetet skal være enklere å jobbe med er det lurt å lage en «pløse» på motsatt side av streken eller skjøten. Når tapetet ligger kant i kant, løser du forsiktig ut toppen og glatter ut luftblærene, sier han.

Du har mye lenger tid på deg enn du tror, du kan fint justere tapetet flere ganger, og er du redd for at limet tørker så påfører du bare litt mer.

Tips fra eksperten:
Skjær til esken tapetet kommer i, og bruk den når du drar ut tapetet. Plasser esken på gulvet under der tapetet skal opp og dra ut. Du kan også bruke et tapetkar som du får kjøpt i der du kjøper tapetet. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RULL UT TAPETET: Har tapetet fiberbakside du slipper å fukte den. I tillegg slipper du å kappe lengdene i forkant. Du kan ta tapetet rett fra en eske og opp på veggen.

4. Få ut luftblærene

Når tapetet er på plass på veggen, er rett og mønsterrapporten stemmer, er det på tide å få ut luften. Bruk en tapetsletter og dra forsiktig opp og ned for å få ut all luften.

– Ikke dra til siden, det kan gjøre at tapetet flytter seg. Dra bare loddrette drag, sier Aune.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VASK VEKK LIMSØL: Er du uheldig og søler litt lim på tapetet, tar du en svamp med litt vann og drar forsiktig over der du sølte.

5. Skjær bort

Når luften er ute, tar du stålsparkelen og plasserer den hvor veggen møter taket, eller listene, om du har det. Bruk stålsparkelen som en linjal og bruk tapetkniven til å skjære en rett og fin kant. Bytt knivblad på tapetkniven om den ikke biter godt.

– Er det strømuttak for en lysbryter eller en stikkontakt under tapetet, bruker du fingrene for å lokalisere kantene. Skjær deretter forsiktig langs kanten med tapetkniven. Ikke vær redd om det blir noen millimeter feil. Når dekselet skrus på igjen, dekker det til, sier Aune.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKJÆR BORT: Bruk stålsparkelen som en linjal og bruk tapetkniven til å skjære en rett og fin kant.